|

Jak zrobić sos tzatziki (wpis polsko-grecki)

Tzatziki to świeża, orzeźwiająca i szybka do przygotowania przystawka, której nie może zabraknąć na żadnym greckim stole.

Pasuje idealnie do pieczonego mięsa i pieczonych chlebków pita do suwlaki.

Poniżej podaję przepis na oryginalny sos tzatziki.

Το τζατζίκι είναι ένα φρέσκο, δροσιστικό και εύκολο στην προετοιμασία ορεκτικό που δεν μπορεί να λείψει σε κανένα ελληνικό τραπέζι.

Συνοδεύει τέλεια το ψημένο κρέας και τις ψημένες πίτες για σουβλάκι.

Παρακάτω θα βρεις την συνταγή για το αυθεντικό τζατζίκι.

WAŻNE:
Wpis ma charakter językowy, dlatego też nie zachowałam typowej konwencji pisania przepisów w języku polskim (tzn. nie użyłam bezokolicznika, ale czasowniki w 1 os. l. mn. tak jak to spotyka się w przepisach w języku greckim). Zrobiłam to po to, żeby zachować jednakowy czas gramatyczny w obydwu tekstach i pomóc Ci w szybszej nauce. Pamiętaj więc, że wszystkie czasowniki w języku greckim są w 1 os. l. mn.


Przepis na oryginalny sos tzatziki


Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

• 500 gr jogurtu greckiego
• 1 duży ogórek
• 2-3 ząbki czosnku
• 2 łyżki octu winnego
• 2-3 łyżki oliwy
• sól, pieprz

Χρόνος εκτέλεσης: 15 λεπτά

Συστατικά:

• 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
• 1 μεγάλο αγγούρι
• 2-3 σκελίδες σκόρδο
• 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
• 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι

Sposób przygotowania:

Τρόπος εκτέλεσης:

1. Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli ogórek jest młody, można zostawić skórkę.

2. Dodajemy sól i jedną łyżkę octu. Mieszamy, a następnie mocno odciskamy ogórka z płynów.

PODPOWIEDŹ: Akis Petretzikis zaleca przełożenie startego ogórka do czystego ręcznika i odciśnięcie go przez ręcznik.

3. W dużej misce mieszamy ogórek z jogurtem. Dodajemy pozostały ocet i oliwę.

4. Czosnek ścieramy na tarce lub rozbijamy w moździerzu. Dodajemy do jogurtu.

5. Dodajemy sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i skrapiamy dodatkowo kilkoma kroplami oliwy.

Podajemy po uprzednim schłodzeniu w lodówce.

Smacznego!

1. Καθαρίζουμε το αγγούρι και το τρίβουμε σε χονδρό τρίφτη. Αν το αγγούρι είναι φρέσκο, μπορείς να αφήσεις πάνω του την φλούδα.

2. Προσθέτουμε αλάτι και μία κουταλιά της σούπας ξύδι. Ανακατεύουμε και μετά στύβουμε πολύ καλά το αγγούρι για να φύγουν τα υγρά.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει να βάλουμε το τριμμένο αγγούρι μέσα σε μια πετσέτα και να το στύψουμε μέσα στη πετσέτα.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αγγούρι με το γιαούρτι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ξύδι και το ελαιόλαδο.

4. Τρίβουμε το σκόρδο ή το χτυπάμε σε γουδί. Το προσθέτουμε στο γιαούρτι.

5. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε όλα μαζί και ραντίζουμε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο.

Το σερβίρουμε αφού το έχουμε αφήσει να κρυώσει στο ψυγείο.

Καλή όρεξη!


Ciekawostka:

W niektórych częściach Grecji tzatziki podaje się ze startą marchewką lub zamiast ogórka ściera się buraczki.

Na Cyprze sos tzatziki nazywa się ταλατούρι /talaturi/ i dodaje się do niego miętę.

Z ciekawostek językowych warto jeszcze dodać, że słowo τζατζίκι wymawia się jako /dzadziki/, ponieważ połączenie liter τζ to dźwięk zbliżony do polskiego /dz/. Unikaj zatem nazywania tego sosu cacyki.
Więcej informacji o poprawnej wymowie w języku greckim.


Słowniczek grecko-polski użytych słów:

Liczby:
1 – ένα
2 – δυο
3 – τρία
500 – πεντακόσια

Składniki:
• (το) αγγούρι – ogórek
• (το) γιαούρτι στραγγιστό – jogurt grecki (dosł. odsączony)
• (το) ελαιόλαδο – oliwa
• (το) σκόρδο – czosnek
• (το) ξύδι – ocet

Czasowniki:
• ανακατεύω – mieszać
• αλατοπιπερώνω – posypać solą i pieprzem
• αφήνω – zostawiać
• βάζω – włożyć
• καθαρίζω – czyścić
• προσθέτω – dodać
• ραντίζω – skropić, spryskać
• σερβίρω – podać
• στύβω – wyciskać
• τρίβω – trzeć
• χτυπάω – uderzać

Czytaj wszystkie wpisy polsko-greckie

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.